Magnez to bardzo ważny dla zdrowia pierwiastek, mający też duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Wiele osób go stosuje jako suplement diety. Czy słusznie?
Magnez to makroelement do których zaliczamy też: sód, potas, chlor, wapń fosfor i właśnie magnez.
Dzienne zapotrzebowanie na makroelementy to ponad 100mg/dobę. Dla magnezu to jeszcze więcej, bo 350mg/dobę (dla dorosłej osoby).
Stężenie magnezu w osoczu to 0,65-1,2mmol/L.
Magnez bierze udział w około 300 reakcjach enzymatycznych w organizmie, bierze udział między innymi w syntezie białka, przewodzeniu nerwowym, regulacji ciśnienia krwi, termoregulacji organizmu. Niedobór magnezu prowadzić może do:
-zaburzeń sercowo-naczyniowych, (np. nasilenia choroby wieńcowej, zaburzeń
rytmu serca, nadciśnienia),
-metabolicznych,
-nerwowomięśniowych (drżenie rąk powiek, drętwienia kończyn, bolesne skurcze
mięśni, zwłaszcza kończyn dolnych),
-wzrostu poziomu glukozy,
-zaburzeń snu,
-wzmożonej potliwość,
-łamliwości włosów i paznokci,
-słabszej odporności -też na stres,
-braku energii.
-zaburzeń koncentracji, pamięci, ospałość, zmęczenie,
-zwiększa częstość ataków migreny.
Niski poziom magnezu to też większe ryzyko osteoporozy czy hipercholesterolemii, ale zmniejsza częstość ataków migreny.
Stres obniża poziom magnezu. Z kolei jego niedobór potęguje stres, czyli im więcej emocji w życiu, tym większe zapotrzebowanie na magnez.
Alkohol również obniża poziom magnezu w osoczu, natomiast kawa i herbata nie mają dużego wpływu na jego poziom.
Otóż, z jednej strony kawa w dużych ilościach ma działanie moczopędne, więc tak, wypłukuje magnez.
Z drugiej jednak strony kawa zawiera magnez, więc pijąc ją magnez zostaje uzupełniany i to nawet w nieco większych ilościach niż jest wypłukiwany. Bilans jest nawet nieco dodatni.
Organizm sam nie potrafi magnezu syntetyzować więc należy go dostarczać z pożywieniem.
Źródłem magnezu są:
-kasze,
-nasiona roślin strączkowych,
-płatki owsiane,
-ciemne pieczywo,
-banany,
-pietruszka, koperek,
-nabiał,
-czekolada, kakao, kawa,
-orzechy,
Ryby, owoce morza i wiele innych produktów.
Kiedy warto go uzupełniać?
– W sytuacjach zwiększonego wysiłku zarówno fizycznego jak i umysłowego (np. egzaminy, sporty wysiłkowe zarówno fizycznie jak i umysłowo),
-stosując antykoncepcje hormonalną,
– w ciąży,
-przy hipercholesterolemii.
Zauważono też związek niedoboru magnezu z nasileniem objawów w chorobie Alzheimera.
Wchłanianie magnezu zwiększa witamina B6, D3, laktoza, selen i kwaśne środowisko pH.
Hipermagnezemia, czyli jego nadmiar, u osób zdrowych nie występuje, bo jego nadmiar jest usuwany z moczem i kałem. Występuje zwłaszcza przy współwystępowaniu chorób nerek, niedoczynności tarczycy czy zaburzeniach metabolicznych, utrudniających jego eliminację.
Nadmiar magnezu powoduje:
-zaburzenia przewodzenia nerwowo-mięśniowego,
-zaburzenia rytmu serca, zmiany w EKG,
-spadek ciśnienia krwi,
-zaburzenia świadomości.
Jak sprawdzić, czy ilość magnezu w organizmie jest właściwa? Pobierając krew i oznaczając jego poziom w osoczu. Właściwy jego poziom dla osoby dorosłej to 0,65-1,2 mmol/l.