Herbata to jeden z najczęściej spożywanych napojów. Najpopularniejsza jest herbata czarna, lecz dostępne są również odmiany biała, czerwona i zielona, przy czym ta ostatnia jest znana z największej liczby właściwości prozdrowotnych.
Zielona herbata to bardzo mocny antyoksydant.
Co to znaczy?
Antyoksydanty, to inaczej przeciwutleniacze, mające zdolności wiązania wolnych rodników i w ten sposób opóźniają proces starzenia się.
Co to są wolne rodniki?
Wolne rodniki powstają w komórkach w wyniku oddychania komórkowego. Wolne rodniki mają wolny elektron i dlatego mają zdolność do pobierania elektronów z innych cząsteczek, powodując reakcję łańcuchową. Nadmiar wolnych rodników to ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy, nowotworów.
Gdy w organizmie występuje nadmiar wolnych rodników dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego, niebezpiecznego stanu, w którym dochodzi do uszkadzania komórek.
Do stresu oksydacyjnego dochodzi też wskutek:
-palenia papierosów,
-silnego stresu oraz
-złej diety.
Antyoksydanty są więc niezbędne dla zdrowia.
Jaka jest ich rola?
Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych ośrodkowego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, na którą obecnie cierpi 300 tysięcy Polaków. Chronią też przed chorobami nowotworowymi.
Do antyoksydantów zaliczane są też witaminy A, C, oraz wit. E, zwana witaminą młodości.
Są też w wielu owocach i warzywach, zwłaszcza spożywanych na surowo.
A zielona herbata?
Zawiera mnóstwo witamin A, C, E, B, polifenole, aminokwasy, teinę, cynk, fluor, potas.
Własności antyoksydacyjne zawdzięcza polifenolom, które „wymiatają wolne rodniki”.
Warto ją pić też dla profilaktyki schorzeń sercowo naczyniowych. nadciśnienia, miażdżycy, nowotworów.
Dodatkowe jej działanie to
-wzmacnianie metabolizmu w wątrobie i
-oczyszczanie organizmu z toksyn.
Ma więc też działanie odchudzające.
Działa podobnie pobudzająco jak kawa dzięki zawartości teiny.
Jak pić zieloną herbatę?
Dla uzyskania pełnowartościowego naparu, trzeba zalać liście gorącą ale nie wrząca wodą (60-90 stopni C) i pozostawić na kilka minut.
Można pić nawet kilka (2-3) filiżanek dziennie.
Zielona herbata jest stosowana w przemyśle kosmetycznym, ma działanie p/zmarszczkowe.
Zielona herbata ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości ale…
Jak zwykle jest pewne “ale”.
Otóż pita w nadmiarze:
-wypłukuje wapń z organizmu oraz
-osłabia wchłanianie się żelaza i kwasu foliowego z pożywienia (nie jest polecana ciężarnym kobietom).
-nie powinna być pita na czczo, bo może nasilać refluks czy inne problemy żołądkowo jelitowe.
Prawidłowo zbilansowana dieta i ruch na świeżym powietrzu potrafią zabezpieczyć równowagę wolnych rodników i antyoksydantów.