Dziś ważny temat. Cukier. Kto pamięta hasło: cukier krzepi? A teraz cukier to biała śmierć, to cichy zabójca.
Większość z nas wie, że cukier szkodzi, zwłaszcza jego nadmiar. Niestety mimo szczerych chęci dość trudno go ograniczyć, bo znajduje się w wielu produktach i napojach.
Glukoza to z drugiej strony paliwo i energia dla naszego organizmu, zwłaszcza dla mózgu, wykorzystywany jest łączenie z tlenem w procesie oddychania, ale organizm energię potrafi czerpać z innych źródeł i związków chemicznych, przekształcając je w drodze przemian w glukozę.
WHO wyróżnia 3 rodzaje cukrów.
1. wewnętrzne-owoce, warzywa, ziarna zbóż, orzechy. Te cukry trawione są wolniej.
2. cukry naturalne -mleko i jego przetwory. Są dla zdrowia dobre, bo dostarczają też wapnia.
3. cukry wolne. Są dodawane do żywności, napojów, szybko trawione i nie zapewniają korzyści
zdrowotnych.
Cukry wolne nie są niezbędne dla diety i te właśnie trzeba wykluczać z pożywienia. Są one wysoko kaloryczne, więc powodują otyłość.
To nie koniec problemów związanych z wolnymi cukrami.
1. Zwiększają ryzyko występowania chorób serowo- naczyniowych, nowotworów,
2. Zwiększa ryzyko cukrzycy. Wg badań wypicie dziennie dwóch słodzonych napojów zwiększa
ryzyko cukrzycy typu 2 aż czterokrotnie!
3. Pogarszają stan uzębienia, bo są powodem próchnicy.
4. Często występują w połączeniu z tłuszczem co zwiększa jeszcze bardziej ryzyko chorób.
5. Może być powodem trądziku,
6. Zaburza pracę układu hormonalnego,
7. Zwiększa stres oksydacyjny.
8. Jest powodem otyłości, prowadzącej do miażdżycy, udarów, zawałów czy chorób kręgosłupa. Otyłość jest obecnie częstszą przyczyną zgonów od palenia papierosów),
9. I co niezwykle ważne: cukier uzależnia.
Wg danych NFZ wynika że w Polsce 1,4 tys. zgonów spowodowanych jest nadmiernym spożywaniem napojów słodzonych cukrem i tego zdrowotnymi konsekwencjami. A spożycie cukru rośnie z roku na rok.
Zgodnie z rekomendacją WHO powinniśmy odgraniczyć spożycie wolnych cukrów, dotyczy to zwłaszcza dzieci, u których otyłość staje się obecnie powszechna. Maksymalna ilość wolnego cukru dziennie to do 12 łyżeczek dziennie (maksymalnie 200ckal pochodzących z wolnych cukrów).
Wydaje się dużo?
Maksymalna ilość wolnych cukrów na dobę to dla dorosłej osoby poniżej 50 g (dla dzieci 35g).
A jak to wygląda w praktyce?
-Batonik z czekoladą to 25g, wolnego cukru,
-Łyżka dżemu to 16g, wolnego cukru,
-puszka coca -coli 35g, czyli cały dzienny limit dla dzieci!
100g pączek-23g cukru.
Co mówią statystyki?
Według GUS średnie roczne spożycie cukru na osobę to 44,5 kg, Dziennie -122 g, co równoważne z 24 łyżeczkami cukru.
Wnioski?
Czytaj etykiety produktów. Wszystkie cukry dodawane do napojów musza znaleźć się na etykietach, aczkolwiek występują pod różnymi nazwami. Najczęściej używane nazwy wolnych cukrów to:
-dekstroza,
-fruktoza,
-galaktoza,
-syrop glukozowo-fruktozowy,
-cukier cukrowy,
-syrop złocisty,
-cukier winogronowy,
-cukier inwertowany.
Najbardziej niebezpieczne są napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, mogące skutkować stłuszczeniem wątroby.
Jaki cukier jest najzdrowszy?
Statystyki mówią że jest to erytrytol ( erytrol). Mówiły…to już czas przeszły.
Ostatnie badania wykazały, że może on być powodem schorzeń sercowo naczyniowych.
Jak ograniczyć cukier? Zacząć od tego, że chcemy to zrobić.
-Ogranicz słodzenie kawy i herbaty, najlepiej pij gorzkie,
-Ogranicz spożycie jogurtów lub wybierz te o niskiej zawartości cukru,
-Ogranicz alkohol, też zawierający wolny cukier,
-Ogranicz soki owocowe, napoje słodzone cukrem,
-Jedz świeże owoce,
-Pij wodę, może być z cytryną,
-Używaj przypraw bez dodatku cukru,
-Jedz kasze, makarony, ryż,
-Jedz niesolone orzechy,
-Jedz ciastka owsiane.
Zdrowsze zamienniki cukru to:
-morwa biała,
-stewia,
-ksylitol,
-bio cukier kokosowy,
-cukier brązowy z melasa trzcinową.
Zwiększ też swoją fizyczną aktywność, to przyspieszy spalenie zbędnych kalorii.
Kto podejmuje wyzwanie?-))