Drożdże to doskonałe źródło witamin z grupy B i witaminy E. Zawierają też potas, chrom, cynk, mangan, sód, magnez, chrom, jod, żelazo.
Witaminy z grupy B ważne są zwłaszcza dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, niezbędne są do wytwarzania mieliny (osłonki nerwów), potrzebne są też do metabolizowania węglowodanów, białek i lipidów.
Witamina E, zwana witaminą młodości to antyoksydant, czyli wychwytuje wolne rodniki, zapobiega procesom starzenia się, wspomaga transport tlenu chroni erytrocyty przed rozpadem. (działanie angioprotekcyjne).
O znaczeniu dla organizmu makro i mikroelementów już pisałam, więc nie będę powtarzać.
Co jeszcze zawierają drożdże?
- Białko. Drożdże są bogatym źródłem białka, co czyni je atrakcyjnym składnikiem dla wegetarian i wegan poszukujących alternatywnego źródła białka.
- Błonnik. Zawierają pewną ilość błonnika, który jest korzystny trawienia i dla zdrowia układu pokarmowego.
- Witaminy z grupy B. Drożdże są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, takie jak witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B3 (niacyna), witamina B5 (kwas pantotenowy), witamina B7(biotyna), witamina B6 (pirydoksyna) oraz kwas foliowy.
- Minerały. Wyżej wymienione.
- Beta-glukan. Ten rodzaj błonnika w drożdżach może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i układ odpornościowy.
- Aminokwasy. To walina, tyrozyna, tryptofan, lizyna, leucyna, alanina, arginina, metionina i wiele innych.
Czy picie drożdży jest zdrowe?
Powinno się je rozpuszczać w gorącej wodzie, aby uniknąć wzdęć i zgagi, To dobry sposób na uzupełnienie witamin i mikroelementów.
Czy są zdrowe dla wszystkich?
Generalnie tak, ale nie powinny stosować drożdży osoby z zapaleniem jelit.
Picie ich znacząco poprawia kondycje skóry, włosów, paznokci, o czym wiadomo było już w starożytności. Stosowane były i są nadal w walce z trądzikiem, w postaci maseczek.
Obecnie drożdże są stosowane też do produkcji leków i szczepionek.
Czy więc ciasto drożdżowe jest zdrowe?
Tak, to jeden z najzdrowszych wypieków. Pamiętam to z mojego domu, gdy mama nieraz mówiła mi:
gdy masz ochotę na ciastko – wybieraj drożdżowe, bo jest najzdrowsze.
Mama dożyła w zdrowiu 100 lat, więc wszystkie Jej rady, nie tylko ta, są skuteczne-))
Ile i jak długo pić drożdże?
Ilość drożdży, jaką należy spożywać, zależy od wielu czynników, takich jak ogólna dieta, indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz obecne stan zdrowia.
Ważne jest, aby zachować umiar, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości drożdży może powodować pewne problemy, zwłaszcza jeśli chodzi o dostarczanie zbyt dużych ilości witamin lub minerałów.