Ferrytyna jest białkiem występującym w organizmach zwierząt, roślin i bakterii, które pełni kluczową rolę w gromadzeniu, przechowywaniu i uwalnianiu żelaza.
Główne jej ilości znajdują się w wątrobie, szpiku kostnym, śledzionie.
Należy też do białek tzw. ostrej fazy, czyli w stanach zapalnych, zakażeniach dochodzi do wzrostu jej poziomu.
Prawidłowy poziom ferrytyny jest uzależniony od wieku, ale dla dorosłego normy to:
15-400 ug/l u mężczyzn.
10-200 ug/l u kobiet.
Ferrytyna pełni rolę magazynu żelaza, z którego, w sytuacjach kryzysowych, może być uwalniane.
Znaczenie ferrytyny w organizmie ludzkim wynika przede wszystkim z jej roli w metabolizmie żelaza. Ferrytyna przechowuje żelazo w postaci niewykorzystanego żelaza ferroso-ferrytynowego i ferroferrytynowego.
Dzięki temu organizm może regulować dostępność żelaza w zależności od swoich potrzeb.
Rola ferrytyny:
- Kontrola stężenia żelaza:
Ferrytyna pomaga utrzymywać równowagę między poziomem żelaza w organizmie a jego dostępnością. W przypadku nadmiaru żelaza w organizmie, ferrytyna pozwala na jego magazynowanie, a w przypadku niedoboru umożliwia uwolnienie żelaza z magazynów.
- Ochrona przed toksycznością żelaza
Żelazo może być toksyczne dla organizmu w nadmiernych ilościach, gdy jest obecne w formie wolnej (niemagazynowanej). Ferrytyna pomaga uniknąć toksyczności poprzez magazynowanie żelaza w bezpiecznej formie.
- Diagnostyka medyczna
Poziom ferrytyny w surowicy krwi jest często mierzony w badaniach laboratoryjnych i może być używany do oceny stanu żelaza w organizmie.
Niski poziom ferrytyny może wskazywać na niedobór żelaza lub inne problemy zdrowotne, takie jak:
-złą dietę,
przewlekłe krwawienia,
-ciążę,
-zaburzenia wchłaniania.
Wysoki poziom ferrytyny to:
-hemochromatoza (choroba dziedziczna, w której żelazo jest nadmiernie wchłaniane,
-stan zapalny, zakażenie,
-Rzs (reumatoidalne zapalenie stawów)
-transfuzje krwi,
-przedawkowanie preparatów żelaza.
Kolejne badania, które pomogą rozwikłać problem poziomu żelaza to:
TIBC – to całkowita zdolność wiązania żelaza.
UIBC- utajona zdolność wiązania żelaza.
Dieta poprawiająca poziom ferrytyny to:
-mięso,
-podroby,
-ryby,
ale też:
-pietruszka.
-orzechy,
-pomidory,
-buraki,
-morele
-rodzynki.
Warto wspomnieć, że witamina C poprawia przyswajalność żelaza więc wszystkie owoce i warzywa w diecie będą też pomocne.
Czyli jaki wniosek?
To, co jemy i ile jemy ma kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia.
Warto zaznaczyć, że ferrytyna jest ważnym wskaźnikiem zdrowia, zwłaszcza w kontekście zdrowia układu krwiotwórczego i funkcji żelaza w organizmie.
1 komentarz “FERRYTYNA”
Szanowna Pani doktor, muszę się pochwalić, że na SM choruję już ponad 55 lat a to wyłącznie dzięki mojej aktywności fizycznej oraz doskonałym rehabilitantom w Dąbku, k/Mława, Ciechanów. Znam to miejsce ponad 17 lat, warunki są cudowne, dokąd będę mogła, to tylko tam będę korzystać.
Mój pobyt trwa tam ok 1,5 miesiąca. Do domu wracam trochę zmęczona ale zawsze w lepszej formie. Każdemu z SM, polecam ten adres, na pewno nie będzie żałować. Pozdrawiam serdecznie,
– Halina Ceglarska