Potas (K), to kolejny makroelement, który niezbędny jest do życia. Potrzebuje go każda komórka. Zwłaszcza potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu i mięśni.
O jego znaczeniu niech świadczy fakt, że zarówno jego nadmiar jak i niedobór mogą być groźne dla życia.
Bierze udział w przewidzeniu nerwowo-mięśniowym, jako że jest elektrolitem umożliwia przewodzenie impulsów elektrycznych w komórkach, czyli odpowiada między innymi za każde uderzenie serca.
To nie wszystko. Bierze udział w:
-pracy serca,
-syntezie białek,
-metabolizowaniu węglowodanów i glikogenu,
-utrzymaniu równowagi kwasowo zasadowej, (pH),
-reguluje gospodarkę wodną.
-pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, nawet prawidłowy poziom lekko je obniża,
-regulacji napięcia mięśni,
-zmniejsza ilość wolnych rodników, zmniejszając ryzyko udaru mózgu.
-zmniejsza ryzyko osteoporozy.
Jego prawidłowy poziom to 3,5 – 5, 5 mmol/l.
Dzienne zapotrzebowanie to około 4000 mg potasu.
Dla osób aktywnych, uprawiających sport, jest niezbędny, bo wpływa na glikogen, niezbędny do pracy mięśni.
Kto jeszcze powinien kontrolować poziom K?
Osoby starsze u których mogą wystąpić problemy z wchłanianiem, z cukrzycą, nadciśnieniem, niewydolnością serca, zaburzeniami rytmu serca, zagrożonych udarem mózgu.
HIPOKALEMIA- niedobór potasu – poniżej 3,5 mmol/l
Przyczyny to:
-głównie zła dieta, ale też nadmierne jego wydalanie pożywienia, czyli wymioty, biegunki,
-nadmierne spożycie alkoholu, kawy,
-leczenie diuretykami, sterydoterapia, leki przeczyszczające,
-niedoczynność tarczycy,
-krwotoki, urazy, wstrząs, wysiłek fizyczny.
Najważniejszymi objawami hipokalemii są osłabienie mięśni, bolesne skurcze łydek, drżenie mięśniowe, obrzęki kończyn, szybkie męczenie się po nawet małym wysiłku, senność, nadpobudliwość, zaparcia, depresja, nawet zaburzenia rytmu serca.
Źródła potasu – warzywa, owoce.
Suszone owoce, banany, kiwi pomarańcze, kasze, pomidory, kakao, czekolada, ryby.
HIPERKALEMIA- nadmiar potasu- powyżej 6,5mmol/l
Ten wynik może wskazywać na poważne i niebezpieczne problemy głównie kardiologiczne, trudności w oddychaniu, skurcze mięśni.
Przyczyny:
Nadmierna suplementacja,
Upośledzone wydalanie, czyli choroby nerek,
Po lekach, zwłaszcza gdy stosowane są w niekorzystnych połączeniach (hipotensyjne, beta adrenolityki, NLPZ, heparyna).
Stosując te leki należy kontrolować poziom K oraz niepotrzebnie go nie suplementować.
Jak zażywać potas?
Najlepiej w trakcie jedzenia, popijając wodą. Niekorzystne dla przyswajalności jest równoczasowe zażycie magnezu i hormonów tarczycy.
Znane są przypadki hamowania wchłaniania leków przez suplementację potasu (niektóre antybiotyki, sterydy, preparaty naparstnicy stosowane w chorobie wieńcowej). Warto powiedzieć, że wchłanianie potasu obniżane jest przez cukier, słone potrawy, papierosy, alkohol, kawa, stres.
2 komentarze “POTAS”
Dzień dobry pani doktor Z całego serca dziękuję za wiedzę, którą dzieli się Pani z nami .Wiele osób nie ma tej wiedzy bo nikt nas tego nie uczył. Pani porady są bezcenne.Oby więcej takich wspaniałych lekarzy było.Dużo zdrowia dla Pani doktor,pozdrawiam serdecznie. Grażyna.
Bardzo dziekuje-))