Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, podobnie jak witaminy A, D i K.
Zwana jest witaminą młodości i płodności.
Co się dzieje, gdy występuje jej niedobór?
Witamina E występuje w pożywieniu dość powszechnie, dlatego jej niedobór występuje rzadko. Może jedynie dotyczyć osób mających problemy z wchłanianiem tłuszczu, w celiakii czy mukowiscydozie.
Objawy niedoboru to:
– anemia,
– wypadanie włosów,
– gorsze widzenie,
– osłabienie, problemy z koncentracją.
Niedobór tej witaminy może stanowić jeden z powodów niepłodności.
Witamina E należy do jednych z silniejszych przeciwutleniaczy, zmniejszając ilość wolnych rodników, co jest bardzo istotne dla zdrowia człowieka.
Neutralizuje ich działanie, opóźnia w ten sposób proces starzenia się organizmu i nie tylko.
Co to są wolne rodniki?
To cząsteczki występujące i powstające w organizmie w sposób naturalny, ale w pewnych sytuacjach ilość ich może wzrastać, co już jest bardzo niekorzystne dla zdrowia.
Czynnikiem powodującymi zwiększenie ich ilości są:
– przebywanie w zanieczyszczonym środowisku – gleba, woda, powietrze,
– palenie papierosów,
– przewlekły stres,
– alkohol,
– niektóre leki (np. leki przeciw nadkwasocie żołądka),
– zbyt krótki sen,
– złe nawyki żywieniowe,
– promieniowanie jonizujące,
– forsowny wysiłek fizyczny,
– nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV,
– napromieniowanie przez ekrany monitorów, kuchenki mikrofalowe, itp.
– produkty spożywcze zawierające pestycydy, chemiczne konserwanty.
A to wcale nie są wszystkie czynniki.
Wspomniany nadmiar wolnych rodników jest bardzo szkodliwy dla zdrowia.
Duża ilość wolnych rodników powoduje stres oksydacyjny, zwany też stresem tlenowym, a ten odpowiada za rozwój wielu chorób.
Najpowszechniejszym skutkiem nadmiaru wolnych rodników jest miażdżyca, przyczyniająca się do powstania udaru mózgu i zawału serca. Ma ona znaczenie w rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona.
Nadmiar wolnych rodników działa również na narządy wewnętrzne, co może skutkować cukrzycą, nadciśnieniem, nowotworami.
Jak się pozbyć nadmiaru wolnych rodników, poprawić swój stan zdrowia i zabezpieczyć się przed groźnymi konsekwencjami?
Najważniejsze to unikać czynników zwiększających ich ilość, wymienionych wyżej.
Spożywać produkty roślinne, bogate w przeciwutleniacze, głównie witaminy A, C i E.
Produkty chroniące przed działaniem wolnych rodników to także: oleje roślinne, orzechy, pestki słonecznika, ryby, warzywa (między innymi natka pietruszki i papryka), owoce (zwłaszcza awokado, pestki winogron, czarne jagody), zielona herbata.
W produktach odzwierzęcych witamina E występuje w mleku i jego przetworach, jajkach, drobiu.
Witamina E zwana jest też witaminą płodności, gdyż bierze udział w procesach rozrodczych, niedobór może być przyczyną poronień a u mężczyzn może być jednym z powodów impotencji.
Witamina E polecana jest kobietom w ciąży i wchodzi w skład wielu preparatów witaminowych im polecanych, gdyż jej niedobór, podobnie jak niedobór kwasu foliowego, może powodować problemy zdrowotne ich dziecka.
Witamina E powszechnie stosowana jest w kosmetyce, chroni skórę przed starzeniem, odżywia ją i nawilża, ma działanie przeciwtrądzikowe, wpływa dobrze na kondycję włosów.
Czy witaminę E można przedawkować?
Raczej nie, dlatego, że jej nadmiar zwykle jest wydalany.
Magazynowana jest natomiast w tkance tłuszczowej i nadnerczach.
Jak widzicie witamina E jest niezwykle ważna dla zdrowia i dobrej kondycji, ale czy jej ilość będzie w organizmie dostateczna, w dużej mierze zależy od nas samych.